ХАЧАТУРИЈАН Арам

6-aram_khachaturian

Арам Хачатуријан (Արամ Խաչատրյան, Aram Xačatryan) је јерменски композитор. Рођен је у Тбилисију (Грузија) 06.06.1903. године, а преминуо је 01.05.1978. године у Москви, док је сахрањен у Јеревану (Јерменија).

За музику се занимао читавог живота, али музичко образовање је започео тек са 18 година, када је из родног места отишао у Москву, незнајући ни једну реч руског. Пошто је показао велики таленат примљен је на Гнесин институт, где је студирао виолончело и композицију. Касније је уписао и Московски конзерваторијум. У обе установе је касније радио као професор. Био је један од водећих „совјетских” музичара ХХ века.

Његов лик се налази на јерменској новчаници од 50 драма.

50_Armenian_dram_-_1998_(obverse)

Компоновао је концерте за виолину, виолончело и клавир, симфоније, соло композиције за клавир, балете „Гајана” и „Спартак”, филмску и сценску музику. Занимљиво је да је компоновао и државну химну Јерменске Совјетске Социјалистичке Републике (део бившег СССР-а).

Из балета „Гајане”, јако је популарна „Игра сабљама”, која се често изводи и одвојено од самог балета.

Музика из овог балета нашла је своје место у филмској индустрији. Део под називом Adagio (Адађо) коришћен је у филму 2001: Одисеја у свемиру.

Овде можете погледати цео балет „Гајане”.

Из балета „Спартак” је, такође, музика коришћена у филму и то „Ледено доба: Отопљавање”.

И овај балет можете погледати у целости:

Постави коментар