ПЕРГОЛЕЗИ Ђовани Батиста

Giovanni Battista Pergolesi

Ђовани Батиста Перголези (Giovanni Battista Pergolesi) је италијански композитор, виолиниста и оргуљаш. Рођен је 04.01.1710. године, а преминуо је 16.03.1736. године.

Рођен је као Ђовани Батиста Драги, а презиме Перголези је узео по називу места својих предака, Пергола. Музику је прво учио код музичара у свом родном месту, а затим је отишао у Напуљ. Радио је као музичар у две породице аристократских покровитеља уметности, Stigliano и Carafa.

Компоновао је, првенствено, опере. Био је један од најважнијих раних композитора буфо опере. Његове најпознатије опере су Il prigionier superbo, La serva padrona, La conversione e morte di San Guglielmo, Lo frate ‘nnamorato, L’Olimpiade. Поред опера је компоновао и духовну музику, нарочито мисе и магнификате. Најпознатија је композиција Stabat Mater за сопран, алт, гудачки оркестар и басо континуо. Ту су и композиције световног карактера – сонате, виолински концерти…

Његово најпознатије дело Stabat Mater је нашло своју примену и на филмском платну. Коришћено је у деловима у многоборјним филмовима од којих су најпознатији „Фаринели” и „Амадеус”.

Постави коментар