ПАЧУ Јован

Jovan Pacu

Јован Пачу је српски композитор и пијаниста. Рођен је 17.03.1847. године у Александрову крај Суботице, а преминуо је 30.10.1902. године у Загребу. Био је доктор медицине.

Музички таленат као надарени пијаниста је показао још за време школовања у Суботици. Већ са 16 година је свирао на јавном концерту. Студирао је медицину у Прагу, где је имао прилике да учи музику код самог Беджиха Сметане. Свирао је у Бечу, Будимпешти, Кијеву (био је први српски пијаниста у царској Русији), Београду и другим местима Војводине и Србије. Имао је бриљантну технику свирања. На концертима је често изводио дела српских композитора, својих савременика, као и сопствене композиције и аранжмане народних мелодија.

У компоновању се служио једноставном техником, али дела – на народне теме или у народном духу – су била толико омиљена да их је народ прихватио као своја (нпр. „Бранково коло“, настало поводом преноса костију Бранка Радичевића из Беча на Стражилово). Његови концерти су имали велико патриотско значење. Нека од његових најзначајнијих дела су: „Беседа за оркестар“, „Без тебе, драга“ (за клавир), „Бранково коло“, „Chansonette serbe“ (за клавир), „Чуј, Душане“ (за клавир), „Коло“ за 2 клавира (за 8 руке), „Онамо, онамо“ (за клавир), „Праг је ово милог Српства“ (за клавир), „Српска молитва“ за хармонијум и 2 клавира, „Српска рапсодија“ за 2 клавира (за 6 руке), „Светосавска песма“ (за клавир)…

  • Музика за позоришну игру „Наши сељани“ (M. Поповић)

 

Постави коментар