ДВОРЖАК Антоњин

Dvorak_image_01

Антоњин Дворжак (Antonín Dvořák) је чешки композитор. Рођен је 08.09.1841. године у Хабсбуршкој монархији на простору данашње Чешке, а преминуо је 01.05.1904. године.

Прво музичко образовање стекао је у сеоској школи, а касније је студирао у Прагу и постао признати виолиста и виолиниста. Радио је и као оргуљаш у једној цркви у Прагу. Био је директор Конзерваторијума у Прагу.

Дворжак је, поред Беджиха Сметане, најважнији представник чешке народне музике и  творац чешке националне школе. Најчешће је за своје мелодије користио чешки народни фолклор, али је користио и националне фолклоре других словенских народа. Занимљиво је да је у својим делима користио и мотиве народа Северне Америке, пошто је неколико година боравио у Америци, где је чак био и директор Националног музичког конзерваторијума у Њујорку.

Био је свестран композитор. Стварао је симфоније, опере, симфонијске поеме, песме, увертире, оркестарске композиције, камерну музику као и концерте. Његова најпознатија дела су Симфонија бр. 9 „Из Новог света”, оркестарски комади „Словенски плесови” и концерт за виолончело b-moll.

Постави коментар