СУБОТА Миња

Minja Subota

Миња Субота је српски композитор и извођач дечије музике. Рођен је у Сарајеву 08.11.1938. године.

Основну школу и гимназију завршио у Београду. Похађао је нижу и средњу музичку школу „Станковић”. Завршио је Електротехнички факултет у Београду. Образовао се и у области фотографије. Поседује дипломе Famous Schools International и француску диплому „Европске куће фотографије из Chalon- sur-Saone”.

Као композитор, написао је многе композиције забавне музике и шансона, а као вокални солиста снимио је велики број плоча из ове области у Југославији и Русији. Његове композиције су извођене на многим фестивалима.

У композиторском опусу за децу, компоновао је на стихове наших најистакнутијих песника песме, које се данас певају у предшколским установама и школама и постале су део дечје музичке литературе, а генерације су одрастале уз њих. Између осталих то су песме: „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“, „Разболе се лисица“, итд.

Компоновао је и циклус песама „Још нам само але фале“ на стихове Љубивоја Ршумовића. Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган“ која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на нашем телевизијском програму. Захваљујући тој серији наши најпознатији композитори компоновали су на стихове песника за децу преко сто педесет композиција, од којих су многе постале дечји евергрини.

Постави коментар