ГИТАРА

     Гитара је најпопуларнији инструмент из групе жичаних трзалачких инструмената. Успешно се користи у новијим делима уметничке музике, али и у свим другим врстама музике.

     Гитара је састављена од РЕЗОНАНТНЕ КУТИЈЕ, ВРАТА, ГЛАВЕ И ЖИЦА.

gitara1

     Резонантна кутија је у облику броја 8. Горња и доња даска резонантне кутије су равне. На средини горње резонантне даске налази се кружни отвор. На кутију се наставља врат који је подељен на ПРАГОВЕ, ради лакшег свирања. На врху врата се налази глава на којој се налазе чивије, којима се жице штимују (затежу до жељене висине тона). Између врата и главе постоји један мали штапић који подиже жице и зове се ПРАГ. Такав праг постоји и на резонантној кутији, на месту где почињу жице. Има 6 жица које су различите дебљине, а самим тим производе и тонове различите висине (дебље жице производе ниже тонове, а тање жице производе више тонове).

     Жице су наштимоване (почетни тонови које жице производе када трепере читавом својом дужином и нигде нису притиснуте) E-A-D-G-H-E.

c5a1timanje-gitare_2

     Гитара се свира са обе руке. Десном руком се производе тонови трзањем жица, а левом руком се жице притискају на врату и тиме одређује њихова висина. Део жице који трепери и производи тон је од почетног прага до прага између врата и главе. Део жице од вратног прага до чивије не учествуј у свирању.

Најзначајнији српски гитариста свих времена – ЈОВАН ЈОВИЧИЋ

Најзначајнији гитариста свих времена – АНДРЕС СЕГОВИЈА

Један од најзначајнијих гитариста – ПАКО ДЕ ЛУСИЈА

Један од најзначајнијих српских гитариста – УРОШ ДОЈЧИНОВИЋ

Један од најзначајнијих композитора за гитару – ХОАКИН РОДРИГО (РОДРИГЕЗ)

 

КАКО СЕ ПРАВИ ГИТАРА?

Јован Јовичић о најпознатијем градитељу гитара 20. века Рамирезу

Постави коментар