ЈАЋИМОВИЋ Срђан

Srdjan Jacimovic

Срђан Јаћимовић је српски композитор, професор и продуцент. Рођен је 04.10.1960. године, а преминуо је 10.05.2006. године.

Студирао је и магистрирао на Музичкој академији у Београду. Имао је ту част да један део школовања проведе код професора Василија Мокрањца.

Радио је као професор хармоније на Вишој музичкој пколи у Нишу, као асистент за хармонију и полифонију на Факултету уметности, а био је и продуцент за снимања класичне музике у радио Београду.

Његов композиторски опус је разноврстан. Компоновао је Варијације на Бартокову тему за два клавира, гудачки квартет, сонату за виолину и клавир, La flamme de l’orange за симфонијски оркестар, Сцене са погледом у назад за симфонијски оркестар, Out of Poe кантата за два сопрана и електронику, мадригал De la Honte за мешовити хор (прво извођење на Хорским свечаностима 1989. године), 3 става за гитару, Мирска пјенија – кореографске слике за солисте, велики оркестар и хор, још неколико дела наручених за Хорске свечаности у Нишу,  дела за виолину, клавир, духовна дела, хорска дела… Компоновао је музику за позоришне представе, а написао је и музику за филм „Бело одело”.

Бавио се и издаваштвом у области теорије музике: Основи технике полифоније, Увод у стилску хармонију, Огледи о музици цркве у Византији, О савременим интерпретацијама византијске црквене музике, О аутентичном у музици српске цркве…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s