ЂОРЂЕВИЋ Владимир

Vladimir Djordjevic

Владимир Ђорђевић је српски композитор и мелограф. Рођен је 01.12.1869. године у Брестовцу код Бора, а преминуо је 22.04.1938. године у Београду.

Основну школу и 4 разреда гимназије завршио је у Алексинцу. Пети и шести разред гимназије завршио је у Нишу, као и Учитељску школу. Радио је као учитељ у Кулини код Крушевца, а затим одлази у Алексинац на позив Певачког друштва „Шуматовац”, на место хоровође. Музику студирао на конзерваторијуму у Бечу. Радио је као учитељ музике и певања у Пиротској гимназији, Ваљевској гимназији, Врањанској гимназији, Учитељској школи у Јагодини. Затим одлази у Праг, где усавршава музику. Наставља педагошки рад у Трећој београдској гимназији и Музичкој школи „Станковић”.

У току службовања у унутрашњости бележио је народне мелодије и сакупљао инструменте. Објавио је велики број радова из области српског и македноског музичког фолклора и две књиге својих записа народних мелодија: Српске народне мелодије (Јужна Србија) и Српске народне мелодије (Предратна Србија). Прикупљао је грађу из историје српске музике, која је највећим делом објављена постхумно, с насловом Прилози библиографском речнику српских музичара.

Компоновао је хорску музику, песме за глас и клавир, виолинска и клавирска дела.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s