ШТРАУС Јохан млађи

strausjr

Јохан Штраус-млађи (Johann Strauss) је аустријски музичар. Његов отац се, такође, звао Јохан, па се обавезно обележавају са млађи и старији, Рођен је у Бечу, 25.10.1825. године, а преминуо је 03.06.1899. године.

Штраус млађи је познат као „краљ валцера”, јер је највећи број његових композиција по облику, управо валцер, али и због тога што су се његови валцери сматрали најлепшим и уз њих се, током XIX века, играло на баловима широм Европе.

Студирао је композицију. Отац му је бранио да се бави музиком. Дебитовао је 1844. године са својим оркестром у бечком предграђу Heitzingu. Од 1847. приређивао је концертне турнеје по европским земљама, а 1872. и по САД.

Компоновао је 168 валцера, 117 полки и низ четворки, маршева, мазурки, галопа и 16 оперета. Класични бечки валцер уметнички је усавршио и подигао га на ниво концертне оркестарске музике. Својом распеваном мелодиком његови су валцери освојили свет и остали популарни више од једног века, а нарочито „На лепом плавом Дунаву“, „Приче из Бечке шуме“, „Бечка крв“, „Јутарње новине“, „Пролећни звуци“, „Царски валцер“, „Пицикато-полка“, „Трич-трач полка“.

Класичну бечку оперету Штраус је музички обогатио и довео до врхунца делима „Слепи миш“ и „Барон-циганин“ која су дала путоказ даљем развоју два типа оперете. Велику су популрност стекле и оперете „Једна ноћ у Венецији“ и „Бечка крв“, а написао је и оперету „Јабука, чија се радња одиграва у јужној Угарској, у српским крајевима како стоји у либрету, и која описује народне обичаје Срба и прати двојицу племића, Мирка и Васу из Градинца.

„НА ЛЕПОМ, ПЛАВОМ ДУНАВУ”

„ПРИЧЕ ИЗ БЕЧКЕ ШУМЕ”

„БЕЧКА КРВ”

ПИЦИКАТО ПОЛКА

ТРИЧ-ТРАЧ ПОЛКА

Овде можете погледати и целу оперету „СЛЕПИ МИШ”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s