ШТАМИЦ Јохан

18-Johann Stamitz

Јохан (Јан Вацлав) Штамиц (Johann Stamitz) је чешки виолиниста и композитор. Рођен је 18.06.1717. године у Havlíčkův Brod/Deutschbrod, а преминуо је у Манхајму (Немачка), 27.03.1757. године.

Његове најважније композиције су симфоније. Написао их је 58. Поред њих писао је оркестарска триа, концерте за виолину, виолу, чембало, флату, обоу, кларинет, камерну музику за различите  комбинације, вокалне композиције.

Штамиц је имао значајну улогу у развоју симфонијског оркестра и симфоније. У Манхајму је водио чувени и у његово време најцењенији оркестару Европи.

Оркестар је проширио на 8 група инструмената – 4 групе гудачких инструмената, 2 хорне и 2 обое, а флауте и кларинети су могли да се нађу на месту обое. Био је један од првих композитора који су писали самосталне деонице за обоу, као и један од првих који је увео кларинет у оркестар.

Иновације у симфонији се огледају у четвороставачној структури – брз+спор+менует+трио (брз). Иако је овај редослед ставова већ постојао и код других музичара, Штамиц је био музичар који га је доследно поштовао. Допринео је и развоју сонатног облика, првог става симфоније.

Концерт за кларинет B-dur

Симфонија D-dur

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s