ШОСТАКОВИЧ Дмитриј

9-Dmitri Shostakovich

Дмитриј Шостакович (Дми́трий Шостако́вич) је руски композитор. Рођен је 25.09.1906. године, а преминуо је 09.08.1975. године.

Поред Игора Стравинског и Сергеја Прокофјева, један је од најзначајнијих руских композитора 20. века. Био је изузетно продуктиван и многостран. Познати челиста Мстислав Ростропович за њега је рекао: „Да бисмо поново искусили историју наше земље, треба чути симфоније Шостаковича“. Симфонијска дела Шостаковича још је називао: „Скривена историја Русије“.

Као дете је задобио статус „вундеркинда” и као пијаниста и као композитор, а његов таленат је откривен када је започео са часовима клавира са својих 8 година. Са 12 година написао је посмртни марш за двојицу војника. Студирао је на Петроградском конзерваторијуму. Његов први велики музички комад била је 1. симфонија, коју је написао као дипломски рад. Након дипломирања, испрва је започео двојну каријеру концертног пијанисте и композитора, али се касније концентрисао углавном на компоновање. Његова дела су тонална у стилу романтизма, али са елементима атоналности и хроматизма.

Његовим стваралаштвом доминирају симфоније (15) и гудачки квартети (15). Међу остала његова популарна дела спадају опере „Леди Магбет Мценског округа” и „Нос”, 6 концерата (по два за клавир, виолончело и виолину) и велики број дела филмске музике.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s