ШАЉАПИН Фјодор

Fiodor Schalapin.

     Фјодор Шаљапин (Федор Иванович Шаляпин) је руски оперски певач – бас. Рођен је у Казању 13. фебруара 1873. године, а преминуо је у Паризу 12. априла 1938. године.

     Растао је у сељачкој породици. Као дечак обучавао се за обућарски занат. Школовао се у стручној школи при војсци.

Почетак његове уметничке каријере је било приступање драмској секцији У Казању. Прва његова улога био је лик Зеретског из опере „Евгеније Оњегин”. Редовно је био и члан хора оперског репертоара. Из Казања одлази у Уфа, где ради као хорски певач оперске трупе. Ту је са 17 година има деби у опери „Галька”, када је заменио болесног глумца. Одатле одлази у Тбилиси, где први пут ради на свом гласу уз помоћ Дмитрија Усатова. Ту је наступао у операма као први бас. Са 20 година стиже до Москве и Петрограда и по први пут скреће пажњу јавности и критике на себе. Ту креће његов успон улогама Мефиста и Руслана у Маријинском позоришту у Санкт Петрбургу. Руски мецена, Сава Мамонтов, који је имао своју оперу, уочио је велики Шаљапинов таленат, убеђује га да се придружи његовој трупи. Провео је ту четири сезоне и развио се у уметничком смислу, певао је репертоар којим је развио уметнички карактер и темперамент. Постао је познат, добијао је главне улоге, усавршио се у руским операма, али је без проблема играо и у страним операма. Мамонтов је толико био одушевљен Шаљапин да му је дао одрешене руке:

„Феденка, можете у овом позоришту радити све што хоћете. Ако вам је потребан костим, реците. Добићете костим. Ако желите да поставимо нову оперу, организоваћемо све!”

Играо је Ивана Грозног („Иван Грозни”), Викинга („Садко”), Салијерија („Моцарт и Салијери”), Ивана Сусањина („Живот за цара”), Бориса („Борис Годунов”)… Његови наступи у Баљшој театру у Москви били су битни догађаји у музичком свету Русије. Играо је Ивана Грозног у филму „Цар Иван Грозни”. Наступао је у Миланској сакли. 1922. године одлази на концертну турнеју у САД, где са породицом остаје да живи. Ту учествује у неколико филмских остварења, пева у Метрополитен опери и припрема концерте које изводи широм света.

Поред музике, био је талентован и за сликарство и књижевност. Добио је бројне награде у Русији, али и у другим земљама. У Казању се организује интернационални фестивал опере који носи Шаљапиново име, бројне споменике, звезду на Булевару славних у Холивуду…

     800px-Шаляпин-Казань