ШУМАН Роберт

Robert_Schumann_1839

Роберт Шуман (Robert Schumann) је немачки композитор. Рођен је у немачаком градићу Цвикау 08.06.1810. године, а преминуо у Бону 29.07.1856. године.

Сматран је једним од највећих композитора романтизма. Желео је да постане пијаниста, али повреда руке, којој је сам допринео експериментишући са померањем прстењака на десној руци да би продужио прсте и повећао размак између прстију, довела је до тога да му је десна рука остала паралисана. Након тога окренуо се компоновању. Првенствено је компоновао дела за клавир. Касније почиње да пише соло-песме, оркестарске композиције, оперу, 4 симфоније, камерна и хорска дела. Најпознатији радови су му Албум за младе, Сцене из детињства, Цветни комади, Албум лишћа, сонате…

Био је цењен музички критичар и оснивач часописа Neue Zeitschrift für Musik. Радио је као наставник клавира и композиције на конзерватиријуму у Лајпцигу. Радио је као градски музички директор у Диселдорфу.

Имао је велики утицај на Јоханеса Брамса. Био је ожењен пијанисткињом Кларом Вик. Она је помогла Шуману да преболи ударац када му се десила парализа руке.

У својим последњим годинама живота патио је од психичке болести, па је у једном тренутку покушао себи и да одузме живот, али је спашен. Након тога провео је још две године у менталној установи, у јако тешким условима, након чега је умро.

Kinderszenen или „Сцене из детињства” је албум са клавирским комадима. Има укупно 13 комада, а најпознатији је седми – Сањарење. Послушајте их све. Свира један од најчувенијих пијаниста 20. века – Владимир Хоровиц.

Album für die Jugend или „Албум за младе” се састоји из 43 комада за клавир. Најпознатији је комад бр. 8 „Дивљи јахач”, кога су неки од ваших другова свирали у музичкој школи.

Blumenstück или „Цветни комад” послушајте у извођењу још једног чувеног пијанисте, Свјатослава Рихтера.

Albumblätter или „Албум лишћа”:

„Карневал”:

Концерт за клавир и оркестар a-moll, I став:

Циклус соло-песма „Песникова љубав (драга)”.

Симфонија бр. 4:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s