ХАРФА

Харфа је жичани инструмент. Припада подгрупи трзалачких жичаних инструмената.

Састоји се из РАМА (оквира) у облику троугла, ЖИЦА и ПЕДАЛА.

delovi-harfe-11

Сваки део троугластог рама има одређену функцију: десна страна је РЕЗОНАНТНА КУТИЈА, усправна страна је СТУБ, који служи да кроз њега пролази 7 металних полуга и горња страна троугла је место где се налазе чивије и точкићи.

delovi-harfe-2

Испод троугла се налази постоље са 7 педала помоћу којих се врши промена висине тона, а по принципу затезања жица. 7 педала има због 7 различитих тонова (до, ре, ми, фа, сол, ла, си). Ове педале су повезане са металним полугама које пролазе кроз стуб, а оне су повезане са точкићима који се налазе на врху рама, испод чивија и има их по два за сваку жицу. Приликом притиска на одређену педалу и одговарајући положај (пошто их им још  два, поред основног) точкићи се окрећу, захватају жице  и затежу их. Затезањем се добијају тонови виши за пола степена.

funkcionicanje-tockica-i-pedala

harfa-pedala     arpa_-_pedal_raspored_01

Харфа има 48-52 жице, које су различите дужине, дебљине и боје, а захваљујући педалама на свакој жици могу да се изведу по 3 различита тона. Пошто има само 7 педала, то значи да на сваку педалу дође по 7-8 жица и то: 7-8 жица за ноту ДО, 7-8 жица за ноту РЕ, 7-8 жица за ноту МИ…

Жице су поређане по дужини (дуже жице су и дебље, а краће жице су тање) и дају тонове у складу са принципом: ДУГЕ И ДЕБЕЛЕ ЖИЦЕ ДАЈУ НИЖЕ ТОНОВЕ, А КРАЋЕ И ТАЊЕ ЖИЦЕ ДАЈУ ВИШЕ ТОНОВЕ. Том принципу се прикључује и додатни принцип: ЗАТЕГНУТЕ ЖИЦЕ ДАЈУ ВИШЕ ТОНОВЕ, А ОПУШТЕНЕ ЖИЦЕ ДАЈУ НИЖЕ ТОНОВЕ.

Што се боје тиче, ради лакшег сналажења приликом свирања, све жице нису исте боје. Највећи део жица је обичне боје какве су жице, али жице за ноту ДО и ноту ФА су другачије боје и то: свака жица за ноту ДО (C) је црвена, а свака жица за ноту ФА (F) је плава.

harfa-2

Начин свирања харфе је исти за обе руке. Жице се трзају у смеру од свирача (палчевима) и ка свирачу (осталим прстима).

harfa_300409

Најкарактеристичнији начин свирања на харфи је ГЛИСАНДО

Једна од најзначајнијих композиција за харфу је Концерт за харфу и флауту у C-duru, Волфганга Амадеуса Моцарта.

КАКО СЕ ПРАВИ ХАРФА?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s