ХРИСТИЋ Стеван

19-Stevan_Hristic

Стеван Христић је српски композитор, диригент, педагог и музички писац. Рођен је 19.06.1885. године у Београду, где је и преминуо 21.08.1958. године.

Био је син министра и дипломате Косте Христића и унук председника Владе, Николе Христића.

Сматра се једним од најистакнутијих композитора у Србији, у првој половини 20. века. Прва музичка знања је стекао у Мокрањчевој школи, да би студије наставио у Лајпцигу. После краћег рада у Српској музичкој школи боравио је у Риму, Москви, Паризу. Пред Први светски рат вратио се у Београд и започео диригентску активност у Народном позоришту и педагошку делатност у Српској музичкој школи и богословији. Између два светска рата дао је допринос развоју музичког живота Београда као један од оснивача и први шеф и диригент Београдске филхармоније, диригент и директор Београдске опере, један од оснивача и првих наставника Музичке академије у Београду. Изабран је за дописног и редовног члана Српске академије наука и уметности (САНУ) и руководио радом Музиколошког института. Након Другог светског рата, учествовао је у оснивању Удружења композитора Србије, чији је био и дугогодишњи председник.

Христић није написао велики број композиција, али дела која је компоновао су обимна дела: опера Сутон, балет Охридска легенда, ораторијум Васкрсење, више оркестарских композиција (сценске музике за позоришне комаде), дела из области духовне музике (Литургија, Опело посвећено погинулима у Првом светском рату), концертне композиције (Симфонијска фантазија за виолину и оркестар, Рапсодија за клавир и оркестар), као и хорске композиције (Јесен, Дубровачки реквијем) и камерну вокалну лирику (мањи број дела: Била једном ружа једна, Ластавица, Елегија, Вече на шкољу, Бехар).

Христићево најзначајније дело је први српски балет „Охридкса легенда”. Детаље о овом балету прочитајте на Википедији.

Свјати Боже из Опела

Опело (цело)

„Грлица” из балета „Охридска легенда”

Уводна музика за 4. чин балета „Охридска легенда” (чује се народна македонска песма „Биљана платно белеше”)

Грчка игра из балета „Охридска легенда”

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s