ХРИСТИЋ Зоран

30-Zoran Hristic

Зоран Христић је српски композитор. Рођен је 30.07.1938. године у Београду.

Јако рано је почео музичко школовање и то учећи клавир. Са 11 година је написао Игру за клавир, а са 15 Токату за клавир, којом је победио на студнтском конкурсу.

Након тога је уписао композицију на Конзерваторијуму Ђузепе Верди у Милану. Након тога, студије наставља на Музичкој академији у Београду у класи Станојла Рајичића. За дипломски рад, Наслови за хор и оркестар, добио је награду Стеван Христић.

Радио је као уредник и водитељ емисије Концерт Студија Б, главни музички уредник Радио Београда, главни и одговорни уредник у Музичкој редакцији РТС-а, уметнички директор фестивала БЕМУС и Мокрањчеви дани, унапредио је Сабор трубача у Гучи.

Опус Зорана Христића обухвата солистичка и камерна остварења, вокално-инструментална дела, балете, радиофонска остварења, музику за позориште, филм и телевизију. Његове композиције су свирали угледни домаћи и инострани извођачи. Добитник је националне пензије за значајне уметнике.

Зоран Христић припада генерацији композитора која је стварала авангардну музику. Чак је имао прилику да се упозна са додекафонијом Шенберга и да ствара на тим принципима. У његовом дипломском раду, Наслови за хор и симфонијски оркестар, остварило се прво коришћење елемената  дванаестотонске хроматске скале често распоређене по гроздовима малих секунди, потпуно одсуство тематског материјала, а понајвише коришћење инструмената и хорских гласова за звучне ефекте блиске шуму. Користио је серијалну структуру у својим делима (понављање кратких мотива у серијама).

Списак његових дела је јако дуг: Моменти у 12, за фагот и гудаче; Бајке XX, за клавир, дечји клавир и виолину; 4 за Е, клавирски трио; Кардиограми, за камерни гудачки оркестар; Празне жице па пуније, за камерни гудачки оркестар; Ла-гис, за 14 инструмената и два вокала; Кепадам (дело настало за нови инструмент – иглатура архитекте П. Ристића); Стварност, за гудачки квартет; Ситуације, за клавирски трио; Тихо, за контрабас соло; У року од 8, за гудачки камерни оркестар; Антиконцерт, за виолину, синтисајзер и симфонијски оркестар; 15 рукохвата по Стевану, за дувачки квинтет; Спев, за хор, флауту и глас; вокално-инструментална дела (ораторијуми, кантате…) – Стварање света – Потоп, Мораторијум, Родослов, Опомена,Ватре јула,Свијету на видику, Мира речи,У име истине,Песме о слободи,Корак, Цвет слободе, Југославика, Завештање; балети -Камелеон,Даринкин дар, Нарцис, Адам и Ева, Ташана,Лимени добош; радиофонска остварења – Бој, Боје привида, Пацоловац, Брод лудака; духовна музика – Сила крста, Десет обраћања Богородици Тројеручици Хиландарској; музика за позоришта у Новом Саду, Загребу, Сарајеву, Титограду, Скопљу, Мостару, Ријеци, Бања Луци, Суботици, Вршцу, Шапцу, Зајечару, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу – Црвено и плаво у дуги и Кутијица што свира, Војцек – музика за клавир четвороручно, Магбет, Дантонова смрт, Сан летње ноћи, Зона Замфирова, Будилник, Људи са четири прста, Пуч, Коштана, Опсада цркве Светог Спаса, Маратонци трче почасни круг, Дервиш и смрт, Прича једног календара, Пинокио, Јуначка легенда, Куцкава бајка…; музика за филмове – Човек из храстове шуме, Музшки излет, Рој, Војник, Грајски бики, Немирни, Хасанагиница, Дивље сенке, Синце туђег неба, Сирота Марија, Лелејска гора, Хороскоп, Вране, Жарки, Балада о свирепом, Доручак са ђаволом, Мирко и Славко, Ужичка република, Дервиш и смрт, Црвена земља, Наивко, Чувар плаже у зимском периоду, Врхови Зеленгоре, Пас који је волео возове, Двобој за јужну пругу, Светозар Марковић, Широко је лишће, Савамала, Варљиво лето ’68, Покварењак, Човек у празној соби, Рањена земља…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s