ФЛОРИДАНТЕ

Floridante

„Флориданте” (Floridante) је опера Георга Фридриха Хендла. Опера је у три чина, на италијанском језику у стили популарних италијанских опера серија” (озбиљна опера, музичка драма). Премијерно је изведена 09.12.1721. године у Краљевском позоришту у Лондону.

Главни ликови опере су:

  • Флориданте (алт-кастрат) – принц од Тракије
  • Оронте (бас) – краљ Персије
  • Тиманте (сопран-кастрат) – принц од Тира
  • Розана (сопран) – Оронтеова ћерка
  • Елмира (контралт)
  • Коралбо (бас)

Либрето опере

Први чин

Флориданте се враћа из битке као победник и доводи као заробљеника прерушеног Тиманта, за кога је била верена Розана. Оронте је заљубљен у Елмиру, која је верена за Флориданта. Због тога му наређује да напусти Персију. Ћерка Розана га моли да не протерује Флориданта из персије, међутим, он је не слуша.

Други чин

Прерушени Тиманте, покушава да дође у контакт са Розаном, да би јој јавио да је добро и дај жив, јер се она брине шта је са њим после битке. Флориданте се, такође, прерушава и покушава да побегне са Елмиром и да са собом поведе и Розану и Тимантија. Међутим, Оронте их ухвати приликом бекства и затвара Флориданта у тамницу. Пред Елмиру ставља избор –  да се уда за њега или ће Флориданте умрети у тамници.

Трећи чин

Елмира одбија да се уда за Оронтеа. Он бесан доводи Флориданта да је он убеди, али она потврђује да ба ће радије и она умрети, него се удати за Оронтеа. Он даје Розани чашу са отровом да однесе Флоридантеу. Пошто чашу са отровом сама Розана приближава устима, Оронте јој избија чашу из руке. Розана и Тиманте одлучују да збаце Оронтеа са власти и износе чињеницу да је Розана ћерка убијеног Елиса, краља Персије и да је она, у ствари, прави наследник и владар Персије. Елмиру крунишу под именом Краљица Елиса. Она се удаје за Флоридантеа, а Розана и Томанте се, такође, венчавају и враћају у Тир.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s