ФАУСТ

19-Faust

„Фауст” је опера у пет чинова Шарла Гуноа. Либрето је на француском језику, аутора Jules Barbier и Michel Carré, а на основу истоимене трагедије Јохана Волфганга Гетеа. Премијерно је изведена у Théâtre Lyrique on the Boulevard du Temple у Паризу 19. марта 1859. године.

Занимљиво је да је Париска опера одбила ово дело са образложењем да није превише „раскошна”, а извођење у Théâtre Lyrique on the Boulevard du Temple је одложено за годину дана јер је у њему извођена драма „Фауст”. Менаџер је убацио своју супругу да игра главну улогу, а он је избацио неколико делова. Прва извођења опере нису наишла на велики успех, али је Шарл Гуно продао ауторска права на ову оперу за 10.000 франака.

Поновна припрема и извођење десило се 1862. године, опет у Паризу и постала је прави хит. Опера је преведена чак на 25 језика. Налази се на 35. месту најизвођенијих опера на свету. Ова опера је имала част да се њоме отвори Метрополитен опера у Њујорку 22.10.1883. године. Она је 8 најчешће извођена опера тамо (до сезоне 2011/12 имала је чак 747 извођења).

Радња се дешава у немачкој у 16. веку.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s