УВЕРТИРА 1812

Увертира 1812. (1812 overture) или прецизније „Година 1812.”, фестивалска увертира, Es-dur, оп.49, је дело које је компоновао руски музичар, Петар Иљич Чајковски, 1880. године.

Дело је настало у знак сећања на одбрану Русије од Наполеонове велике армије 1812. године. Ово дело се често изводи као пратећа музика великим ватрометима, попута америчких, за прославу 4. јула.

Први пут је изведена 20.08.1882. године у Москви под диригентском палицом Иполита Алтанија, под шатором поред, тада још незавршене, Цркве Св. Спаса, која је, такође, изграђена у част победе. Извођење на отвореном је захтевало  и изузетно гломазну оркестарску поставу, уз додатне дувачке инструменте на крају и црквена звона и топовске салве. У концертним дворанама, црквена звона се замењују звонима (музичким инструментом састављеним од металних цеви), а топовске салве изостају.

У уводу се чују руске духовне песме као молитва верника за спас од непријатеља који надире у земљу. Мелодија пуна зебње повећава неизвесност. Чује се наговештај рата грмљавином фанфара и бубњева. Мали предах уз словенску мелодију, па се пролама окршај – Французе представља Марсељеза. Победу представља Руска царска химна уз фанфаре и црквена звона.

Послушајте и финале са правим топовима и црквеним звонима (на 2:49):

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s