ТРИАНГЛ

Триангл је ударачки инстумент са неодређеном висином тона. Назив је настао од италијанске речи triangolo = троугао.

Ово је инструмент троугластог облика направљен од челичне шипке пречника 1cm и различите дужине (не дуже од 35 cm) савијене у једнакостранични троугао. Један угао је отворен и крајеви шипке су на том месту обично зашиљени и мало савијени на спољну страну. Затворен, састављен троугао отежавао би слободно и еластично треперење шипке.

Приликом свирања, триангл се држи обешен канапом у једном углу, а удар се врши, такође, челичним штапићем мањег пречника (3-4 mm) са, најчешће, дрвеном дршком.

Иако је тон овог инструмента неодређене висине, може се рећи да је висиког регистра, светао и металан и доста продоран. Деонице триангла се записују на једној линији, али уколико се за то користи линијски систем, користи се виолински кључ и симболична висина

Користе се, углавном, појединачни удари одвојени паузама или нека друга варијанта једноставне и не сувише густе ритмике. Често се користи и тремоло.

Триангл спада у инструменте чије је добро дејство у обрнутој сразмери са количином примене, тако да се избегава његово сувише често и истакнуто јављање, па се само повремено укључује као колористичка допуна оркестарском звуку или додатак високог сјаја његовим врхунцима. Иоле истакнутија солистичка појава триангла је права реткост. Један од таквих примера је Концерт за клавир Es-dur Франца Листа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s