СЛОВЕНСКИ МАРШ / СРПСКО-РУСКИ МАРШ

Slavonic March

Словенски марш или Српско-руски марш (The Marche Slave / Slavonic March / Serbo-Russian March) b-moll оп.31 је оркестарска композиција коју је написао руски композитор Петар Иљич Чајковски.

Композиција је инспирисана догађајима из Српско-руског рата, 1876. године, када се велики број руских добровољаца борио на страни Срба. Николај Рубинштајн, близак пријатељ Чајковског, замолио га је да напише дело које би се извело на добротворном концерту за руске рањенике из овог рата. Понет патриотизмом, Чајковски је ово дело написао за само 5 дана и сам дириговао на премијерном концерту. Премијера дела је била у Москви, 17.11.1876. године и била је топло примљена од публике. Иако је назив касније промењен, оригинални назив дела је био Српско-руски марш.

Испрва је композитор намеравао да напише симфонијску фантазију. За њу му је, изгледа, недостајало довољно прихватљивих српских народних мелодија. Написао је симфонијску поему и за њу одабрао мелодију руске химне „Боже, чувај Цара“ и три српске народне песме: „Сунце јарко, не сијаш једнако“, „Праг је ово милог Срба“ и „Јер пушчани прах“ (други део песме „Радо иде Србин у војнике“). Мелодије је нашао у збирци Корнелија Станковића „Српске народне мелодије”. Оркестар су чинили следећи инструменти: две флауте, два пикола, две обое, два кларинета, два фагота, две хорне, два корнета, две трубе, три тромбона, једна туба, три тимпана, добош, чинле, велики бубањ, там-там и гудачи.

Први део ове композиције описује патњу Срба под турском окупацијом, у коме је Чајковски искористио две српске народне песме. Затим, следи део који описује злочине на Балкану, који замењује део који описује окупљање руских добровољаца. У трећем делу пажња је посвећена српској молби за помоћ. Последњи део је посвећен маршу руских добровољаца у помоћ Србима.

One thought on “СЛОВЕНСКИ МАРШ / СРПСКО-РУСКИ МАРШ

  1. Повратни пинг: Петар Илић Чајковски – Годишња доба: Јесен | Учитељски кутак

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s