СИБЕЛИЈУС Јан

Jean Sibelius

Јан Сибелијус (Jean Sibelius) је фински композитор. Рођен је 08.12.1865. године, апреминуо је 20.09.1957. године.

Био је снажна уметничка личност своје земље. Са њим на челу финска национална музичка школа стекла је међународни углед и признање.

Још као дете је испољавао своју љубав према музици, али му је мајка бранила да се њоме и бави. Ипак са 14 година почиње да учи певање, а касније и да студира теорију музике, композицију и виолину.

Музичко стваралаштво Јана Сибелијуса обухвата укупно 116 дела. На пољу камерне музике, компоновао је низ комада за виолину и клавир, груписаних у мање или веће целине, збирке, затим соло-песме за глас и клавир и известан број гудачких квартета. На пољу концертне музике компоновао је Концерт за виолину и оркестар d-moll оп. 46. На пољу балетске музике компноваоје  два краћа балета: Пелеас и Мелисанда. Такође је написао и две самосталне оркестарске свите: „Карелија” свита оп. 11 и „Љубавна свита” оп. 14. Највећа достигнућа су му на пољу симфонијске музике. Ту је оставио велики број једноставачних симфонијских поема (Кулерво, Ен Сага, Лабуд из Туонела, Финландиа, Тужни валцер, Кћер Побјоле, Ноћно јахање и свитање, Бард, Океаниде, Тапиола, Куолема) и седам инструменталних симфонија.

Његово најизвођеније дело је сигурно део из „Финландие”, који се сматра најзначајнијом финском националном песмом, чак значајнијом и од званичне химне. Песма носи назив Финска химна, а текст за ову песму је накнадно дописан.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s