САЛИЈЕРИ Антонио

18-Antonio Salieri

Антонио Салијери (Antonio Salieri) је италијански композитор, диригент и учитељ музике. Рођен је 18.08.1750. године,а преминуо је 07.05.1825. године.

Салијери је био кључна фигура у развоју опере у касном 18. веку. Писао је опере на три језика. Помогао је развоју и обликовању многих ствари у композицијском речнику опере, а његова музика је веома снажно утицала на савременике.

Бечки двор га је поставио за директора италијанске опере и на том положају се задржао скоро 20 година. Током своје каријере, проводио је време пишући дела за оперске куће у Венцији, Риму и Паризу. Као аустријски царски капелмајстор био је одговоран за музику у дворској капели. Његови најпознатији ученици били су Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен и Франц Лист.

Салијеријева музика је полако нестајала са репертоара и ретко је била извођена све до повратка његове славе крајем 20 века, захваљујући филму „Амадеус”, снимљеног 1984. године. У том филму је Салијери приказан као велики противник Волфганга Амадеуса Моцарта и особа заслужна за његову прерану смрт. У питању је чиста филмска фикција.

Део из филма „Амадеус” (Салијери пише Марш у Моцартову част, за његову посету царском двору. Цар увежбава Марш у жељи да га изведе пред Моцартом, а Моцарт који је чуо музику док је прилазио салону, свира Марш у првом покушају уз предлоге о изменама.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s