САКСОФОН

Saxophone

Саксофон је дувачки инструмент. Налази се у подгрупи дрвених дувачких инструмената иако је у целини изграђен од метала (посребреног или позлаћеног лима). Разлог овоме је то што по начину стварања звука припада роду кларинета – има исти тип писка (усника) са једноструким тршчаним језичком, као и по свим осталим одликама које су преузете од осталих дрвених дувачких инструмената (цев као код обое, предувавање, клапне и прсторед).

Саксофон је инструмент који представља комбинацију елемената и карактеристика других дрвених дувачких инструмената, јер је настао у време када су сви главни дувачки инструменти већ увелико били у примени.

Спољни изглед инструмента подсећа на бас-кларинет. На цеви има 18-21 рупице. Постоје варијанте саксофона у зависности од величине – алт-саксофон (најчешће се користи), сопран-саксофон, сопранино саксофон, тенор-саксофон, баритон-саксофон, бас-саксофон и контрабас-саксофон.

saxophone-family

Механизам саксофона је најсличнији механизму обое, али због писка који је исти као код кларинета, многи кларинетисити врло лако прелазе на саксофон.

Писани тонски опсег саксофона у свим варијантама се подудара са опсегом обое: БЕ мало-ФА 3. Стварни звук зависи од варијанте саксофона и креће се од јако ниских тонова, до јако високих тонова.

По покретљивости саксофон је раван кларинету, а по неким карактеристикама га чак превазилази. Погодан је за имитирање смеха, урлања, мјаукања. Глисандо се, такође, јако успешно изводи. У војној музици примену налазе све варијанте саксофона.

Назив је добио по свом изумитељу Адолфу Саксу, белгијском градитељу инструмената, који је први овакав инструмент конструисао 1841. године. Направљен је са идејом употребе у војним дувачким оркестрима, али је примену нашао и у уметничкој музици, мада никада није уврштен у стални састав симфонијског оркестра. Око 1920. године ушао је у џез музику у којој данас заузима водећу улогу. Временом је нашао своје место и у забавној музици.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s