САКС Адолф

isaxant001p1

Адолф Сакс (Adolphe Sax) је белгијски дизајнер музичких инструмената и музичар који је свирао флауту и кларинет. Најпознатији је по томе што је измислио саксофон. Рођен је 06.11.1814. године у Динанту (Белгија), а преминуо је 07.02.1894. године у Паризу.

Његов отац, Чарлс Џозеф Сакс је, такође, био дизајнер инструмената, који је направио неколико промена на дизајну хорне (рога).

Прво експериментисање са инструментима је било унапређење дизајна бас-кларинета, када је имао 24 године. Након тога се сели за париз, где ради на читавом сету инструмената. Кренуо је од војничке трубе без вентила, коју је модификовао у САКСХОРНУ – САКСОВ РОГ (лимени дувачки инструмент са вентилима, чашичастим наусником и конусном цеви). Постојале су 7 варијанте саксовог рога које су отвориле пут стварању ФЛУГЕЛХОРНИ. Саксов рог се користи и данас у концертној музици. Иначе овај инструмент је поставио темеље модерног ЕУФОНИЈУМА. Развио је и породицу САКСТРОМБА са вентилима и ужим отвором него саксов рог, али су постојали јако кратко. Саксов рог се проширио по целом свету. Вентили на њему су остали, скоро, непромењени до данас.

Saxhornbasse  Euphonium_Boosey_and_hawkes  Flugel-lhside-large

Следећи инструмент био је КЛАРИНЕТ-БУРДОН, рани неуспешни дизајн контрабас кларинета.

Након тога на ред је дошао САКСОФОН, по коме је најпознатији. Овај инструмент је измишљен за употребу у свим врстама оркестара. Композитор хектор Берлиоз, написао је одобрење за овај инструмент 1842. године. Од 1842. године до 1846. године Сакс је осмислио читав асортиман саксофона – од сопранина до субконтрабас саксофона. Иако овај инструмент никада није постао стандардни оркестарски инструмент, ипак је свом конструктору обезбедио углед и посао предавача на Конзерваторијуму у Паризу.

Упрокос овом великом успеху саксофона, Адолф Сакс је наставио и даље, до своје смрти да осмишљава инструменте.

Saxes

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s