РОДРИГО Хоакин

6-Joaquín Rodrigo

Хоакин Родриго (Joaquín Rodrigo) је шпански композитор. Рођен је 22.11.2901. године у Сагунту, а преминуо је 06.07.1999. године у Мадриду.

У трећој години је ослепео након што је оболео од дифтерије. По његовим речима, управо га је губитак вида усмерио ка музици. Од почетка своје каријере своја дела је писаоБрајевом азбуком, која су каснијетранскрибована за издавање.

Са осам година је почео да учи солфеђо, виолину и клавир. У шеснаестој години је започео студије хармоније и композиције на Конзерваторијуму у Валенсији. Студирао је и у Паризу, где је имао прилике да се дружи са најзначајнијим уметницима свог времена. Радио је у немачкој, Астрији, Швајцарској и родној Шпанији.

Награђен је Националном музичком наградом Шпаније, титулом Маркиза вртова од Аранхуеса, наградом Принца од Аустрије, златном медаљом Сагунта, великим крстом Грађанског реда за друштвену солидарност, златном звездом Града Мадрида, француском титулом Командира уметности и књижевности, наградом за најбољег аутора класичне музике коју додељује Друштво аутора и издавача, почасном медаљом Међународног универзитета Менендес Пелајо и златном медаљом Фестивала у Гранади.

Компоновао је оркестарска дела, концерте за клавир, виолончело, гитару, сонате и комаде за гитару, вокална дела, сценска дела… Његово најпознатије музичко дело је Концерт за Аранхуес (Concierto de Aranjuez) за гитару и оркестар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s