ПИКОЛО

piccolo_flute

Пиколо / Мала флаута је дувачки инструмент. Спада у групу дрвених дувачких инструмената са дирктним удувавањем ваздуха у цев.

Њен најсроднији инструмент је флаута, са којом је сличне грађе, али различите величине. Дужина цеви пикола је 30 cm (дупло краће од флауте), а ширина је 11 mm.

Faluta i pikolo

Као што се по слици може видети, пиколо је у горњем делу скоро исти као флаута, само што му фали доњи (завршни) део.

Доња граница тонова је РЕ 2, а горња граница ДО 5. Најчешће се користе тонови који почињу од РЕ 3. Мелодије за пиколо пишу се у виолинском кључу, али за октаву ниже од стварног звучања. То значи ако пише МИ 2, чује се МИ 3.

Техника и прстомет су исти као код флауте, тако да сваки флаутиста по потреби може да свира и пиколо. Инструмент је један од најпокретљивијих јер дозвољава лако свирање брзих нота.

Основна и природна улога пикола је да замењује и допуњава флауту. Употреба пикола је, најчешће, у оркестру и то у појединачним деловима, јер због изузетно високих и продорних тонова не треба претеривати са њеном употребом. У данашње време се често користи у војним оркестрима, управо због продорности.

Развила се тек у 18. веку, па је у оркестарским делима из овог века нема, али зато пуну примену доживљава у романтизму (19. век).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s