ПИКОВА ДАМА

Poker-sm-213-Qs

„Пикова дама” (The Queen of Spades / Pique Dame) је опера руског композитора Петра Иљича Чајковског. Либрето је написао Модест Чајковски, брат композитора, на основу дела Александра Пушкина.

Премијера ове опере изведена је 19.12.1890. године у Марински театру у Санкт Петербургу. Сам Чајковски је учествовао у припреми премијере, која је била веома успешна. Након тога опера је са великим успехом премијерно изведена и у Кијеву и у Москви.

За писање опере, Чајковском је требало 44 дана. Било је доста измена у односу на почетну замисао, али је крајњи резултат био одличан и сав труд који је композитор уложио у ово дело се исплатио.

Главни ликови:

  • Херман – тенор
  • Лиза – сопран
  • Грофица – мецосопран

Садржај опере:

1. чин, 1. сцена

На тргу у Санкт Петербургу, деца се играју војника. Ту је и Херман, војник, који са својим колегама прича о картању и лошој срећи која их прати у тој игри. Такође им говори да је заљубљен у једну девојку, Лизу, коју среће свакодневно. У том се појављује, управо, Лиза са својом баком. Пре него што је Херман ишта изустио, један од његових колега му говори да је то његова вереница, а жена са њом је чувена грофица, позната као Грофица „Пикова дама”, која је својевремено била чувена међу коцкарима и која, наводно, познаје тајну три карте које увек добијају.

1. чин, 2. сцена

Лиза се спрема на спавање. на њеном балкону се појављује Херман који је моли да се не удаје за другог, јер је он воли. Лиза му одговара да и она њега воли.

2. чин, 1. сцена

У току је маскенбал. Херман је опседнут идејом да сазна тајну три карте од грофице. Лиза, која се појавила на балу са својим вереником, даје поруку Херману, да се сутра састану и даје му кључ од собе њене баке. Херман инсистира да се састану то вече, са намером да сазна тајну три карте.

2. чин, 2. сцена

Херман је сакривен у соби старе Грофице, чекајући да оде на спавање, пре него што оде до Лизине собе. У тренутку види шансу да сазна тајну три карте. У мраку излази пред Грофицу, тражећи да му ова каже тајну три карте, али ова од страха умире. Лиза чује галаму из бакине собе. Улази у собу и види баку мртву и Хермана како стоји изнад ње. Схвата да је њему више стало да тајне о картама, него до ње и избацује га из куће.

3. чин, 1. сцена

У својој соби, у касрани, Херман чита Лизино писмо у коме га она зове на састанак у поноћ, на обали реке. Одједном му се привиђа дух старе Грофице, која му каже да ће му рећи тајну три карте да би могао да спасе и ожени Лизу. Карте су тројка, седмица и ас.

3. чин, 2. сцена

Херман долази на састанак са Лизом, али уместо да јој говори о својој љубави, он све време прича о грофици и картама и журно одлази. Лиза губи сваку наду у његову љубав и схвативши да је све изгубљено, скаче у реку.

3. чин, 3. сцена

Херман је дошао у коцкарницу и на изненађење свих присутних, велику суму ставља на тројку и добија. након тога све ставља на седмицу и, поново, добија. Већина му говори да је довољно, али он, још увек у бунилу, све ставља на аса. У тренутку када окрену карту, уместо аса се појављује дама пик. Он види дух Грофице како му се смеје. Вади нож и убија се.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s