ПЕВАЊЕ

Певање је коришћење људског гласа у музици, а глас се производи гласним жицама. Свако ко може да говори, може и да пева. Код певања је врло важна техника дисања, због чега певачи морају вежбати као и спортисти јер су у питању, такође, мишићи, само сићушни. За тачност певања, као и технику певања, поред неизоставног талента, потребно је и стручно образовање.

Која техника певања ће се користити у некој песми, зависи од музичког жанра. Најзахтевнија је техника певања која се зове соло певање, а коју највише користе оперски певачи, па се често зове и оперско певање. Она захтева дугогодишње образовање и доста је слична техници дисања код свирача дувачких инструмената.

Да би се правилно певало техником соло певања потребан је константни притисак ваздуха помоћу дијафрагме (мишића који се налази испод плућа) и снажно пропуштање ваздуха кроз гласне жице. Позиција тона је, негде, на предњим зубима, а непце је подигнуто.

Гласне жице су две танке, еластичне опне смештене у гркљану. Када су опуштене и одвојене, ваздух између њих слободно пролази и обавља се дисање, а када су затегнуте и састављене једна уз другу, ваздух се пробија кроз њих, наводи их на треперење и тако се ствара ГЛАС.

glasovni-aparat