ПАХЕЛБЕЛ Јохан

Johann Pachelbel

Јохан Пахелбел (Johann Pachelbel) је немчки композитор, оргуљаш и учитељ музике. Рођен (крштен) је 01.09.1653. године, а преминуо је 09.03.1706. године.

Сматра се највећим оргуљашем јужне немачке школе. Компоновао је духовну и световну музику и допринео развоју прелида (прелудијума) и фуге. Његово дело је било изузетно популарно међу савременицима. Имао је много ученика тако да је постао узор композитора јужне и централне Немачке. Данас је од његових многобројних дела најпознатији, вероватно најлепши икада написани, Канон D-dur. Ово дело коришћено је као музика у филму „Обични људи”, који је и допринео његовој популарности, али се користи и као музика за венчања. Канон је у оригиналу написан за 3 виолине и басо континуо и у пару са још једним комадом, Жигом, у истом тоналитету. Сматра се да је разлог толике популарности овог дела, снимак направљен 1970. године од стране Жан Франциса Паијарда.

Првенствено је компоновао дела за оргуља, али и друге инструменте са диркама као што је клавикорд – коралне прелудијуме, ричеркаре, фантазије, фуге, варијације, шансоне, токате, фантазије, прелудијуме, свите… Ту су и дела за камерне саставе – жига, канон, пасакаља, вокална музика – мотет, миса…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s