ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА

2-Orphée et Eurydice.  2-Orphée et Eurydice  2-Orphée et Eurydice,.

„Орфеј и Еуридика” (Orphée et Eurydice / Orpheus and Eurydice) је опера коју је компоновао немачки композитор Кристоф Вилибалд Глук. Ово је његова најпопуларнија опера и једна од најзначајнијих у читавој немачкој оперској литератури.

Премијерно је изведена у Дворском позоришту (Бургтеатру) у Бечу 05.10.1762. године на италијанском језику, али је чешће извођена француска верзија опере, чија је премијера била 02.08.1774. године у Паризу у Краљевској палати. Први певач који је играо Орфеја био је чувени кастрат Гаетано Гуадањини.

Опера је по жанру позоришна акција (опера на митолошку темуса рефренима и плесом). Прва је Глукова реформистичка опера са циљем да комплексну музику замени једноставношћу.

Опера се састоји из 3 чина, а ликови који се појаљују у њој су Орфеј (алт-кастрат, високи тенор или мецосопран), Амор (сопран), Еуридика (сопран) и хор и балет пастира, нимфи, демона…

Садржај опере:

1. чин

Орфеј плаче на гробу своје супруге Еуридике, која је умрла од уједа змије. Појављује се Амор који му говори да може да оде у подземни свет и да је врати, под условом да је не гледа и не говори са њом. Орфеј решава да крене у потрагу.

2. чин

Подземни свет одбија да прими Орфеја, али након његове песме уз пратњу лире у којој моли за сажаљење, бива пуштен.

Орфеј стиже у предео са чистим ваздухом и прелепом околином, али није срећан јер Еуридика није са њим. Моли духове да је поведе са собом, што му они и допуштају.

3. чин

На изласку из Хада, Еуридика је срећна што се враћа на земљу. Орфеј се сећа Аморовог услова и пушта њену руку, одбијајући да је гледа не објашњавајући ништа. Она не разуме његов поступак и прекорева га, а он мора да пати у тајности. Еуридика сматра да је ово знак да је Орфеј више не воли. Одбија да настави и закључује да би смрт била пожељнија. У немогужности да говори, Орфеј се окреће и гледа Еуридику, али она у том трену умире, поново. Орфеј тугује за њом и одлучује да се убије да би били заједно, али га Амор спречава у томе. Као награду за овако велику љубав, Амор враћа Еуридику међу живе и она и Орфеј настављају свој живот заједно.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s