НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ у Бечу

Новогодишњи концерт Бечке филхармоније је концерт уметничке музике који се традиционално изводи сваког 1. јануара у јутарњим часовима у Бечу. Концерт се емитује широм света и има милионску публику и обожаваоце.

На концерту се увек изводе дела породице Штраус – Јохана Штрауса старијег, Јохана Штрауса млађег, Јозефа Штрауса и Едуарда Штрауса. Повремено се додају композиције још неких аустријских композитора (Јозеф Халмесбергер, Јозеф Ланер, Волфганг Амадеус Моцарт, Ото Николај који је основао Бечку филхармонију, Емил фон Резник, Франц Шуберт, Франц фон Супе, Карл Мајкл Зихрер). Традиционално постоји десетак композиција које се обавезно изводе и оне обухватају валцере, полке, маршеве и мазурке. Такође, тачно је предвиђено и шта се од композиција изводи на бис – прво је увек полка, други бис је валцер „На лепом плавом Дунаву” и последњи и трећи бис је „Радецки марш” у чијем извођењу учествује и публика тапшањем у ритму. Поред обавезних композиција ту су и оне које се сваке године додају и мењају. Трајање концерта је око два и по сата.

Концерт се одржава у Великој сали Musikverein од самог почетка. Телевизијски пренос се комбинује са балетским извођењима. Балетски играчи су чланови Бечке државне опере и балета и плешу на разним местима током преноса.

Почетак овог, данас најпопуларнијег концерта уметничке музике на свету, није био нимало леп. Концерт је настао 1939. године као поклон нацистичке Немачке након насилног припајања Аустрије. Концерт је осмислио чувени диригент Карл Бем, а одржан је под покровитељством тадашњег бечког лидера Балдура фон Шираха. После Другог светског рата, концерт је опстао, али је његова нацистичка историја пала у заборав.

Концерт је први и једини пут изведен 31.децембра те 1939. године, а од следеће године се изводио сваког 1. јануара. Првим Новогодишњим концертом дириговао је Клеменс Краус. Композиције које су изведене биле су само Јохана Штрауса млађег: валцер Morgenblatter, „Анина полка”, чардаш из опере „Витез Пазман”, Кајзер-валцер, ”Leichtes Blut” полка, Египатски марш, валцер „Приче из бечке шуме”, Пицикато полка, скерцо „Перпетум мобиле” и увертира за оперету „Слепи миш”. Сво до 1945. године репертоар се није мњао. Занимљиво је да је тек те 1945. године први пут у репертоар уврштен најчувенији Штраусов валцер „На лепом плавом Дунаву”. Радецки марш је први пут изведен 1946. године и то на бис.

Централно место концерта припада диригенту. Најдуже се као диригент појављивао Вили Босковски. Први диригент који није био аустријанац био је Лорин Мазел и то 1980. године.

c4e3d14ab926174c2880a97a1e5d2bb0

Концерт је популаран широм Европе. Потражња за улазницама је толико висока да морају да се резервишу годину дана унапред. Нека места су обезбеђена за најчувеније аустријске породице и преносе се са генерације на генерацију.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s