МУЗИКА НА ВОДИ

„Музика на води”  (Water music) је оркестарска свита немачког композитора Георга Фридриха Хендла. Написана је на захтев Краља Џорџа I, 1717. године, који је тражио концерт који ће се извести на реци Темзи.

1748HandelByHudson-0475Георг Фридрих Хендл (George Frideric Handel) је рођен је 23. фебруара 1685. године у градићу Хале, а преминуо је 14. априла 1759. године у Лондону. Поред Баха, сматра се најзначајнијим композитором барока. Његова најзначајнија дела су ораторијум 2Месија” и оркестарске композиције за извођење на отвореном „Музика на води” и „Музика за ватромет”.

King_George_IПремијера је одржана 17.07.1717. године. Била је среда. Цеременија је почела у 20 часова. Краљ Џорџ и неколико аристократа су се укрцали на краљевску баржу* код Whitehall Palace и пловили су Темзом све до Челсија. Како је плима расла, тако се баржа кретала узводно без веслања. На другој баржи било је око 50 музичара којима је дириговао сам Хендл. Музика се чула широм Лондона, а Темза је била пуна бродова и баржи. Када су стигли до Челсија, краљ и његова пратња су напустили своју баржу, а затим се вратили на њу око 23 часова и кренули назад. Краљ је био толико задовољан композицијом да је наредио да се понови чак три пута. Верује се да је од 20 часова до касно после поноћи Хендлов оркестар имао паузу само док је Краљ био на обали у Челсију.

* баржа = пловно тело са равним дном; најчешће се користи на рекама и каналима

Water music

„Музика на води” је написана за изузетно велики оркестарски састав, што га чини погодним за извођење на отвореном. Постоји и верзија овог дела у аранжману за мањи оркестар, али она није за извођење на отвореном. Занимљиво је да у аранжману за извођење под отвореним небом нису предвиђени ударачки инструменти. Петпоставља се због ограничења и перформанси барже на којој су се налазили музичари током извођења.

„Музика на води” је састављена од 3 свите:

I свита, F-dur

 1. Overture (Largo – Allegro)

 2. Adagio e staccato

 3. Allegro – Andante – Allegro da capo Aria

 4. Minuet

 5. Air

 6. Minuet

 7. Bourrée

 8. Hornpipe

 9. Allegro (no actual tempo marking)

 10. Allegro (variant)

 11. Alla Hornpipe (variant)

II свита, D-dur

 1. Overture (Allegro)

 2. Alla Hornpipe

 3. Minuet

 4. Lentement

 5. Bourrée

III свита, G-dur

 1. Allegro

 2. Rigaudon

 3. Allegro

 4. Minuet

 5. Allegro

Редослед делова се у данашње време мења и није више стриктно одређен.

Овде можете погледати реконструкцију извођења композиције у издању BBC-ја:


Поједини музички историчари сматрају да је Хендл компоновао „Музику на води” да би повратио наклоност краља Џорџа I. Наводно је пао у немилост краља због преласка у Лондон за време владавине краљице Ане. Други извори тврде да је Џорџ, кнез Хановера, пре него што је наследио краљицу Ану на британском трону, био упознат са Хендловим пресељењем у Лондон и да није имао разлога да буде љут. Како било, у питању је занимљива прича и вреди је прочитати.
Једно време, Хендл је био именован  за диригента оркестра на хановерском двору, на чијем челу се тада налазио Џорџ, будући наследник британске круне. Пошто на овом месту није имао много посла, неколико пута је одлазио у Лондон, али без потребне дозволе са двора. Замерано му је због тога, нарочито када се у потпуности преселио за Лондон, на позив краљице Ане. Када је, 1714. године, Џорџ наследио Ану на престолу и постао краљ Енглеске, Хендл је схватио да није више у милости енглеског двора и да треба да се повуче. У том периоду потпуно се предаје компоновању. Пошто је уметницима наклоност владара увек била преко потребна и Хендл је често размишљао како да поврати милост краља Џорџа. Знајући, да је бивши хановерски кнез, а сада краљ Енглеске, велики заљубљеник у музику, Хендл се послужио лукавством. Написао је и припремио композицију за коју је претпоставио да би се допала краљу чим је чује. Знајући да се краљ често вози по Темзи, а немајући могућност да се на други начин приближи краљу, Хендл је закупио брод и са оркестром се укрцао на њега. Када је краљева баржа запловила Темзом, зачула се и прекрасна музика. Краљ Џорџ је одмах захтевао да га обавесте о којој композицији и аутору се ради. Обавестили су га да се ради о Хендловој композицији која се зове „Музика на води” и да оркестром на броду диригује композитор лично. Одобровољени краљ одмах позва Хендла и опрости му за његово „отпадништво”. Чак му је и удвостручио плату коју му је раније одредила краљица Ана.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s