МОЦАРТ Волфганг Амадеус

Wolfgang Amadeus Mozart

Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart) је немачки композитор. Рођен је 27.01.1756. године у Салцбургу (данашњој Аустрији, али тадашњем Светом римском царству немачког народа), а преминуо је 05.12.1791. године у Бечу.

Рођен је под именом Јоханес Хризостомус Волфгангус Теофилус Моцарт. Јоханес Хризостомус је добио по Светом Јовану Златоустом који се у католичком свету слави на дан 27.јануара када је Моцарт рођен. Име Теофилус је грчког порекла и преведено на наш језик звучало би Богољуб, његов отац је користио немачку верзију тог имена Готлиб, а Моцарт је касније узео латинску верзију Амадеус.

Јако рано је показао свој велики музички таленат и интересовање за музику. Његов отац, Леополд, такође музичар, учио га је да свира клавир и виолину. Већ са пет година написао је своје прве композиције. Са оцем и старијом сестром Маријом Аном (Нанерл) обишао је целу Европу, боравећи као гост на дворовима најзначајнијих европских владара.

Компоновао је брзо и лако. Са 12 година написао је своју прву оперу. Имао је невероватно памћење и могао је само након једног слушања да запише целу композицију коју би чуо. Био је права атракција и са правом су га називали „чудо од детета”.

Због свог великог талента и ведрог духа, имао је наклоност, нарочито финансијску, многих значајних људи, али како је одрастао тако се и та финансијска подршка смањивала. Већи проблеми су наступили након разлаза са оцем, а неколико година пред смрт је потпуно изгубио новчана примања. Од детета је био болешљив, а са нестанком новца његово здравствено стање се само погоршавало. Јако тешко се сналазио за новац, тако да је умро у највећој беди и сиромаштву.

Написао је преко 600 композиција: педесетак симфонија, опере „Чаробна фрула”, „Фигарова женидба” и друге, концерте за клавир, виолину и друге инструменте, клавирске и виолинске сонате, гудачке квартете и квинтете, мисе и Реквијем (његово последње дело)…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s