МОКРАЊАЦ Василије

vasilije mokranjac

Василије Мокрањац  је српски композитор. Рођен је 11.09.1923. године у Београду, где је и преминуо 27.05.1984. године.

Потиче из музичке породице. Његови родитељи су били виолончелисти, а отац, Јован Мокрањац, био је братанац чувеног српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Василије је учио клавир код приватних учитеља, а затим је тај инструмент изучавао на Музичкој академији у Београду. Ту се заинтересовао и за компоновање, па је и тај сегмент изучавао на истој академији.

Био је професор у неколико музичких школа у Београду, професор композиције на београдском Факултету музичке уметности и редовни члан САНУ (Српске академије нака и уметности)

Стваралаштво Василија Мокрањца карактерише наклоност према инструменталној музици. Компоновао је симфоније, клавирску музику, филмску и примењену музику. Његова значајна дела су 5 симфонија, Драматична увертира, Кончертино за клавир, две харфе и гудачки оркестар, 7 клавирских етида, 2 сонатине за клавир, 6 игара и 5 прелудијума за клавир, Стара песма и игра за виолину, прелудијум за кларинет, „Платани” (свита за 3 флауте, харфу, вибрафон, клавир и челесту)…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s