МИЛОЈЕВИЋ Милоје

Miloje Milojevic

Милоје Милојевић је српски композитор, музиколог, педагог, музички критичар. Рођен је 27.10.1884. године у Београду, где је и преминуо 16.06.1946. године.

Виолину је почео да учи када је имао само 5 година. Са мајком је учио да свира клавир. Први значајнији музички подстицај добио је од исидора Бајића, који му је предава музику у Српској православној великој гимназији у Новом Саду. Док је студирао на Филозофском факултету у Београду, Похађао је Српску музичку школу и учио код самог Стевана Стојановића Мокрањца и Цветка Манојловића. Студирао је музику у Минхену. Докторирао је музикологију на Карловом факултету у Прагу и постао први српски Доктор музикологије. Док је био у војсци, предавао је певање у Четвртој београдској гимназији, а затим и у Српској музичкој школи. Основао је Камерно удружење наставника Српске музичке школе. Са српском војском прешао је Албанију. Био је представник Краљевине Србије у Паризу у Културном одбору. Радио је још као диригент Академског певачког друштва „Обилић”, асистент музике на Филозофском факултету у Београду, редовн професор композиције и теоријских дисциплина на Музичкој академији у Београду. За време Другог светског рата био је хапшен од окупатора.

Један је од представника генерације композитора која су у српску музику унели модерне стилове и висок ниво технике компоновања. Читавог живота није га напуштала склоност према националном стилу – за музички фолклор као основу уметничке музике. Два су главна подручја његовог рада соло песма и клавирска минијатура, а дао је значајне прилоге и хорској и камерној музици. У соло песмама окренуо се домаћој, француској, немачкој и јапанској лирској поезији.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s