МЕСИЈА

messiah-wordbook     messiah-l

„Месија” (Messiah) је ораторијум чији композитор је Георг Фридрих Хендл. Ово дело често носи додатак Божићни ораторијум.

Текст је на енглеском језику са деловима из Библије које је саставио Charles Jennens.

Дело је настало за 24 дана. Хендл је текст добио 10.07.1741. године, почео је рад 22.августа, први део је завршио 28. августа, други део 6. септембра и трећи део 12. септембра. Наредна два дана је дотеривао дело и коначна верзија је завршена 14.09.1741. године. Оригинални документ, Хендловом руком писан, имао је 259 страница, на којима је било врло мало грешака. На крају партитуре, Хендл је написао SDG – Soli deo Gloria (Само Богу у славу).

Оригинална верзија овог дела је била скроман извођачки састав. Годинама после Хендлове смрти, дело је адаптирано за огромне оркестре и хорове.Дело је по структури троделно, са сценама у оквиру сваког дела који су у виду речитатива, арија и хорских делова.

Премијера овог дела била је 13.04.1742. године у Даблину у New Music Hall. Даблин је био случајно одабран као место премијере овг дела. Хендл је имао заказану сезону концерата у том граду на наговор његовог пријатеља Војводе од Девоншира. Премијера у Лондону одржана је, у чувеној оперској кући, Ковент Гарден 23.03.1743. године.

Постоји обичај да се за време извођења најчувенијег дела из овог ораторијума „Алелуја” стоји. Сматра се да је тај обичај кренуо од Лондонске премијере, на којој је, наводно, присуствовао Краљ Џорџ други и његово присуство је обавезивало све да стоје.

Дело на почетку није имало великог успеха, али је временом постало најпознатији и најчешће извођени ораторијум свих времена.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s