МЕНДЕЛСОН Феликс

Felix Mendelssohn

Феликс Менделсон (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) је немачки композитор. Рођен је 03.02.1809. године, а преминуо је 04.11.1847. године.

Музичко образовање је стекао јако рано заједно са својом сестром Фани Менделсон, која је у почетку била музикалнија од брата. Мајка им је давала прве часове клавира, а затим су отишли у Париз и тамо наставили своје школовање. Менделсона су често сматрали музичким „вундеркиндом”, наследником Моцарта. Студирао је композицију. Први јавни концертни наступ је имао у деветој години, са тринаест година је написао своје прво објављено дело, клавирски квартет. Поред музике, Менделсоново образовање укључивало је уметност, књижевност, језике и филозофију. Лепо је цртао и сликао. Говорио је немачки, енглески, италијански и латински језик. Основао је Лајпцишки конзерваторијум.

Компоновао је 5 симфонија, концерте за виолину, кларинет, хорну (најпознатији је Концерт за виолину e-moll), ораторијуме, клавирска дела (најпознатији клавирски комади Песме без речи), камерну музику (гудачке квартете, октет, гудачки квинтете, клавирски трио…), оркестарске композиције различитих облика (Хебриди увертира, увертиру за Шекспирову драму Сан летње ноћи, као и музику за целу преставу Сан летње нићи из које је чувени Свадбени марш), опере, песме, 6 соната за оргуље…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s