МАРИНКОВИЋ Јосиф

marinkovic josif

Јосиф Маринковић је српски композитор и хоровођа. Рођен је 15.09.1851. године у Врањеву (Нови Бечеј), а преминуо је 13.05.1931. године у Београду.

Школовао се у петроварадину, Врбасу и Новом Саду. Основно музичко образовање пружио му је професор Драгутин Блажек у Учитељској школи у Сомбору. Музику је студирао у Бечу и Оргуљашкој школи у Прагу.

Радио је као хоровођа Београдског певачког друштва, Академског певачког друштва „Обилић” и још неких хорова (Радничко певачко друштво, Српско-јеврејско певачко друштво и др.), предавао је музику у Богословији, Учитељској школи и Другој мушкој гимназији. Изабран је за дописног члана Српске краљевске академије.

У свом стваралаштву често је користио народни мелос. Био је посвећен вокалним жанровима – соло-песмама и хорским композицијама. Компоновао је родољубиве мушке хорове, од којих је најпопуларнији „Народни збор”, „Песмом срцу”, „Славија” и др; мешовите лирске хорове (Пролетња зора), дечје хорове итд. Једанаест  „Кола”, заснована су на низу народних мелодија. Међу хоровима са клавирском пратњом, који су блиски кантатама, истичу се „Задовољна река” и „Поточара”, патриотски хор „На Велики петак” и др. У соло песмама обраћао је пажњу на коректну дикцију текста, распевану мелодику и изражајну клавирску пратњу којом слика атмосферу. Компоновао их је по текстовима српских песника Јована Јовановића Змаја, Јована Грчића Миленка, Војислава Илића (Кажи ми, кажи, Растанак, Поток жубори, Ох, како сунце сија, Молитва, Грм и др). У црквеној музици инспирисан је народним црквеним појањем (Литургија за мешовити хор) и утицајима руске црквене музике (Опело, Царју небесни, Ангел вопијаше итд). Маринковић је често прерађивао своја дела, тако да постоје у више верзија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s