МАЛЕР Густав

7-Gustav Mahler

Густав Малер (Gustav Mahler) је аустријски композитор и диригент. Рођен је 07.07.1860. године у Чешкој, а преминуо је 18.05.1911. године у Бечу.

Од малих ногу занимала га је музика. Са 4 године свирао је усну хармонику. Школовао се у Прагу и Бечу. Радио је доста као композитор, са идејом да заради доста новца да би могао да се посвети компоновању.

Написао је 9 симфонија, међу којима се истиче осма под називом Симфонија хиљаде, а тај назив добија по томе што је Малер предвидео хиљаду извођача, што вокалних, што инструменталних. У 2. и 4. симфонији долази, такође, до употребе певача (солисти и хор). Започео је писање и десете симфоније, али је није завршио. Поред симфонија компоновао је и већи број соло песама. Најпознатије су „Песма јада”, „Песма дечака луталице”, „Песма младости” (3 збирке), „Дечаков чаробни рог” (12 песама), „Песме умрлој деци”, „Пет Рикертових песама”… У делу „Песма о земљи”, која је по облику симфонијска кантата, Малер је спојио своје две љубави – симфонију и соло-песму.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s