ЛИСТ Франц

31-Franc List

Франц Лист (Franz Liszt) је мађарски пијаниста и композитор. Рођен је 22.10.1811. године у Рајнофу (Аустрија), а преминуо 31.07.1886. године у Бајројту (Немачка).

Клавир је научио од свог оца. Са осам година је компоновао своје прво дело, а већ са 9 је имао своје прве концерте. После тих концерата, група богатих спонзора понудила му је стипендију за студије у иностранству. Школовање је наставио у Бечу, изучавајући композицију, а затим у Паризу где се препустио жељи да постане виртуоз на клавиру.

Васпитаван је на традицији француске културе, наступајући по париским аристократским салонима. Лист је концертирао по целој Европи и упознао све водеће музичаре свог времена. Службовао је на вајмарском двору, и у том периоду на њега је јак утицај имао немачки музичар, Рихард Вагнер.

Листова пијанистичка делатност била је изузетно значајна. Он је умеће свирања на клавиру подигао на изузетно висок ниво. Први је увео праксу солистичког концерта-како га је сам у шали назвао „музичког монолога“. До тада је био обичај да на концертима наступа више извођача. И он је, попут других пијаниста свог времена, на концертима имао обичај да импровизује (из те праксе развио се облик парафразе) варијационе форме која се базира на популарним темама разних оперских и симфонијских дела, али и народних песама. Такође је радио на клавирским транскрипцијама симфонијских, оперских, камерних дела многих композитора, те их тако приближавао слушаоцима. Међутим, много већи значај има његово оригинално стваралаштво: циклуси минијатура (посебно Године ходочашћа, објављене у три свеске комада који су настајали током целог живота), етиде (збирка Трансцеденталних етида), Мађарске рапсодије и бројне друге композиције. Посебно место међу тим делима припада Сонати у  h-moll.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s