ЛАНДОВСКА Ванда

5-Wanda Landowska

Ванда Ландовска (Wanda Landowska) је пољска чембалисткиња. Рођена је 05.07.1879. године у Варшави, а преминула је 16.08.1959. године у Лејквилу (САД).

Њено извођење, подучавање, снимање и писање имало велику улогу у оживљавању популарности чембала у раном 20. веку. Била је прва особа која је снимила Бахове Голдберг варијације свиране на чембалу.

Клавир је почела да свира са 4 године. Студирала је на Варшавском конзерваторијуму, али и у Берлину и Паризу. Бавила се подучавањем клавира и чембала. Дубоко заинтересована за музикологију, а посебно за делаБаха, Рамоа и Купрена, обилазила је европске музеје у потрази за оригиналним инструментима с клавијатурама. Набављала је старе инструменте, а нове је на њен захтев правила фирма за израду клавира „Плејел и друштво“. То су била велика, масивна чембала са 16 регистара (група жица за октаву испод нормалног регистра) која су много дуговала клавирској конструкцији.

5-Wanda Landowska чембало

Омиљени инструмент Ванде Ландовске, Плејелов велики концертни модел чембала (1927). Берлин: Музеј музичких инструмената

Бројна значајна нова дела су писана за њу: Мануел де Фаља-Луткарско позориште мајстора Педра (које је означило враћање чембала у модерни оркестар), концерт за чембало, Франсис Пуленк-Concert champêtre.

Основала је „École de Musique Ancienne“ (Школа старе музике) у Паризу, а њен дом је постао центар за извођење и проучавање старе музике.

Након што је немачка војска окупирала Француску, Ландовска, која је била Јеврејка, побегла је за САД.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s