КОРСАКОВ Николај Римски

21-Nikolai Rimsky-Korsakov

Николај Римски-Корсаков (Николай Андреевич Римский-Корсаков) је руски композитор. Рођен је 18.3.1844. године у Тиквину, а преминуо је 21.06.1908. године у Љубенску.

Иако је рано показао музички таленат, његово школовање је било усмерено на друге области. Завршио је Руску поморску академију и једно време био у Руској морнарици. У међувремену, када није био на мору, добијао је часове музике од Милија Балакирјева, покретача и идејног вође чувене групе руских музичара – „Велика петорка”. Компоновао је своју прву симфонију, оркестарско дело „Садко” и оперу „Псковичанка”. Након тога, са 29. година, повукао се из морнарице и посветио музици. Био је члан „Велике петорке” у оквиру које се и музички образовао. Занимљиво је да никада није завршио Музички конзерваторијум, а био је професор композиције и оркестрације.

Заједно са колегом Александром Галзуновим, довршио је оперу Александра Бородина – „Кнез Игор”.

Компоновао је доста, а његова најзначајнија дела су опере. написао их је 15, од којих су најзначајније „Бесмртни Кашчеј” и „Бајка о цару Салтану”. Теме његових опера су разноврсне – историјске, народне, бајковите, преплићу се стварност и фантазија. Поред опера компоновао је и оркестарска дела, међу којима су најпопуларинја „Шпански капричо”, „Руска васкршња увертира” и симфонијска свита „Шехерезада”. Писао је и уметничке песме, концерте, камерну музику, хорска дела, духовну музику…

Опера „Бајка о цару Салтану”, Бумбаров лет

Бумбаров лет (инструментална варијанта)

Опера „Сњегурочка”

Опера „Садко”, индијска песма

Симфонијска свита „Шехерезада”

Шпански капричо

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s