КРНЕТИЋ Звонимир

Zvonimir-Krnetic

Звонимир Крнетић је српски оперски певач – тенор. Рођен је 06.10.1930. године у Београду, где је и преминуо 18.02.2016. године.

Завршио је Средњу музичку школу „Мокрањац” и Музичку академију на одсеку за соло-певање. Усавршавао се на конзерваторијуму „Benedetto Marcello“ у Венецији. Завршио је и постдипломске студије на београдској Музичкој академији.

Још током студирања, постао је члан Опере народног позоришта у Београду. Бавио се и педагошким радом и остварио веома значајне резултате.

Добитник је многих значајних признања. Снимио је више плоча са оперским аријама, соло и наполитанским песмама.  На сцени народног позоришта остварио је незаборавне улоге у операма „Травијата”, „Севиљски берберин”, „Мадам батерфлај”, „Хофманове приче”, „Боеми”, „Коштана”, „Фауст”, „Аида”, „Вертер”, „Кармен”, „Тоска”, „Кавалерија рустикана”, „Риголето”… Са опером Народног позоришта гостовао је широм Европе. Самостално је гостовао на значајним оперским сценама у Ници, паризу, Атини, Солуну, Прагу, Грацу, Луксембургу, Техерану, Братислави, Букурешту, Софији, Одеси, Кијеву, Москви, Торину…

Извор: Блиц онлајн, 18.02.2016.