КАРМЕН

„Кармен” (Carmen) је опера, коју је компоновао француски композитор Жорж Бизе. Премијерно је изведена 03.03.1875. године у Паризу. Први пут у Србији је изведена 06.04.1923. године у Београду, у Народном позоришту.

Садржај опере је базиран на истоименој новели коју је написао Проспер Мериме. Главни ликови су Кармен – мецоспоран, Микаела – сопран, Дон Хозе – тенор и Ескамиљо (Тореадор) – баритон.

Опера се сатоји из 4 чина. Радња се дешава у Севиљи, 1820. године.

1. чин

Испред фабрике дувана, стоје војници на стражи. Млада девојка по имену Микаела тражи да види свог вереника (Дон Хосеа) како би му пренела поздраве од мајке. Дон Хосе долази и обавештава поручника о стању у фабрици, и женама које ту раде, које поподне, за време паузе излазе напоље где их чекају многобројни удварачи. Међу удварачима налази се и циганка по имену Кармен, која почиње да пева изазовну хабанеру и баца цвет Дон Хосеу у намери да је примети. Кармен привлачи пажњу и сви желе да јој се приближе. Микаела успева да протури писмо и новац свом веренику, као и да га пољуби као поздрав од мајке. Нажалост због Кармен у фабрици настаје гужва, и она у свађи рањава једну радницу. Жене почињу да се расправљају ко је крив, а до место несреће убрзо долазе стражари. Хапсе Кармен, а Хосе је спроводи у затвор. Док одлазе ка затвору, Кармен обећава Хосеу да ће се наћи са њим изван града под условом да је пусти. Очаран њеном лепотом, он то и чини, али њега, као саучесника, хапсе њега и лишавају га чинова.

2. чин

Следећа сцена се одвија у крчми „Лилас Пастије“ у којој навраћају цигански кријумчари. Сви гости уживају у чарима Кармен и њених другарица, док играју и певају. Војник који је ухапсио  покушава да јој се додвори причом да је наредник, који ју је пустио, кажњен и да се налази због ње у затвору. У крчму свраћа тореадор Ескамиљо и све затечене позива да дођу у арену. Газда  моли госте да оду и напусте крчму. Кармен одбија да се придружи.

Два месеца касније Хосе излази из затвора и пева о својој чежњи ка Кармен, што она узвраћа тако што наручује гозбу и игра за њега. Када почне да пада мрак и буде време да се Хосе врати у касарну, Кармен се смеје и руга његовом осећању одговорности.

Хосе показује Кармен своју љубав тако што баца цвет пред њене ноге, исти онај који му је она дала пре два месеца. Хосе је у дилеми, и двоуми се између војске и Кармен. Док га официр тера на послушност, Хосе бива изазван и вади сабљу, али кријумчари који се налазе тамо спречавају сукоб. Хосе више нема избора и прикључује се кријумчарима и циганима, а о последицама не размишља.

3. чин

Сцена почиње сликом кријумчара (међу њима и Кармен) како се пробијају кроз планину. Кармен се заситила Хосеа и хоће да га се реши, и због тога она и њене другарице бацају карте да би сазнале судбину. Карте показују скору смрт за Кармен. У близини Микаела тражи Хосеа по планини у нади да ће га спасити и одвратити од Кармен. У близини је и Ескамиљо, који је у потрази за Кармен, али наилази на Хосеа, који љубоморно мисли да га Кармен у последње време избегава због њега. Хосе изазива тореадора на двобој, али кријумчари раздвајају и овај дуел. Микаела позива Хосеа да пође са њим у село, зато што му је мајка на самрти.

4. чин

Последњи чин почиње у Севиљској арени за борбу бикова. Гледаоци се окупљају (понекад, зависи од представе и финансиских срестава ову слику допуњава балет). Убрзо се појављују Кармен и Ескамиљо. Карменине другарице обавештавају је да је у публици Дон Хосе, који сигурно спрема освету. Пркосна Циганка не слуша упозорења и иде у сусрет Хосеу. Хосе стаје пред Кармен и понизно је моли за љубав. Он сматра да има још наде за њих и да још могу наћи срећу што Кармен одбија иако је свесна опасности и Хосеове љубоморе. Она са презиром баца Хосеов прстен истим начином ко пре извесног времена када му је бацила цвет. Очајни Хосе вади нож и убија Кармен, чиме се опера и завршава.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s