Жар птица

25-The Firebird

„Жар птица” (The Firebird) је балет и оркестарски концерт руског композитора Игора Стравинског. Написан је за руску балетску трупу Сергеја Дјагиљева и кореографију Мајкла Фокина. Премијерно је изведен 25.06.1910. године у Паризу и доживео је вртоглави успех.

Жар-птица је митолошка птица у веровању источних Словена. Верује се да је птица преко дана сакривена и спава а током ноћи излеће из свог гнезда и пошто је јако бљештава и светли, осветли читаве пределе. Ово је биће је често споменуто у класичним руским народним бајкама и предањима.

Садржај балета:

Радња се базира на путовању главног јунака, принца Ивана. Он улази у чаробни крај Кошчеја Бесмртног. Лутајући његовим вртом, сусреће и лови Жар-птицу. Након што је ухвати, она почне молити за властити живот и пристаје да помогне Ивану у замену за слободу. Иван угледа 13 принцеза и заљуби се у једну. Одлучи да пита Кошчаја Бесмртно за руку једне од принцеза, али избије свађа. Кошчај пошаље магична створења на Ивана, а Жар-птица одржи реч и зачара та створења својим плесом. Магична створења, Жар-птица убије Кошчаја, а Иван се жени принцезом коју је одабрао.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s