ЕНГЛЕСКИ РОГ

145004433_Oboe_1_px1000

Енглески рог је дувачки инструмент. Већа је варијанта обое.

Дужина цеви је 90 cm. Највидљивије разлике у односу на обоу су завршни део цеви који није левкасти, већ крушкасто проширен и метална цевчица на врху за коју се везује тршчани језичак која је дужа и повијена. Ово условљава и другачије држање при свирању, па се инструмент држи ближе свирачу. У свему осталом, енглески рог је скоро једнак као обоа.

Чак и начин записивања нота је потпуно исти као код обое – виолински кључ, мало СИ-ФА 3, али стварно звучање тонова је другачије (што је и нормално јер дужина цеви није иста). Тонови на енглеском рогу су за квинту нижи од онога што је написано у партитури: ако пише СОЛ 1 – чуће се ДО 1, ако пише ДО 2 – чуће се ФА 1…

Крушкасто проширење на крају чини да је боја тона овог инструмента затворенија, пригушенија, озбиљан, суморна, па се углавном користи за мелодије невеселог израза, чежњиве, пасторалне…

Појавио се око 1725. године у Италији усавршавањем старијег инструмента званог oboe da caccia (da kaća=ловачка), чија цев је била полукружно савијена и користила се током лова.

oboe da caccia     Engleski rog stari

Било је музичара који су чак и овај инструмент користили у својим делима (Бах). Енглески рог једно време задржава овај закривљени облик и спорадично се појављује у делима класичара (Моцарт, Глук…), а веће занимање за овај инструмент донела је његова примена у Росинијевој опери „Виљем Тел” и Мајерберовој опери „Роберт ђаво”. Од тог времена се укључује и у симфонијски оркестар.

Назив енглески рог је занимљив, јер инструмент није ни рог, а ни енглески. Израз „рог” је дошао од, већ поменуте, старе варијанте oboe da caccia која се користила у лову, као и прави животињски рогови који су се користили у те сврхе. За израз „енглески” постоји двојако објашњење. По једном се сматра да долази од грешке приликом ишчитавања француске речи angle (угласт), која је у неком тренутку погрешно изговорена anglais (енглески). Друго објашњење је везано за употребу oboe da caccia у Енглеској приликом лова, а касније и у војној музици.

На 1:03

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s