Гудачки инструменти

Гудачки инструменти су подгрупа жичаних инструмената код којих се тон добија превлачењем гудала преко жица.

ГУДАЛО је један од два основна дела гудачких инструмената.

gudalo

Састији се од:

  • штапа који се прави од ружиног дрвета, пернабуке (Бразил) или неке друге врсте егзотичног дрвета које је чврсто, а опет јако еластично.
  • струна за које су се дуго користиле длаке из коњског репа, док се данас користе вештачке варијанте (пластичне струне) и може даих буде по 100-150 у једном гудалу
  • жабице, доњег дела гудала, а које служи за затезање струна.

Треба поменути и помоћно средство калафонијум, за подмазивање струна на гудалу. Прави се од смоле.

-KALAFON-U-GRUMENU-_slika_O_4204934

Дужина и тежина гудала се разликује од инструмента до инструмента. Виолинско гудало је дуго 75 cm и тешко око 60 gr. Гудало за виолу је сличне дужине, али је теже за око 10  gr. Виолончело има гудало краће од виолине и виоле око 70 cm са струнама дугим 60 cm, али масивније и то око 78  gr и висине 3 cm. Контрабас је  инструмент чије гудало због јачине притиска на жице има краће, а теже гудало и то само гудало 70 cm је дуго, али су струне само 52 cm и тежи 150 gr уз висину од 6 cm.

Други основни део свих гудачких инструмената је ТЕЛО.

Тело се састоји од резонантне кутије, врата, главе и жица.

1370604751_517884928_1-Popravka-violina-i-viola-POzAREVAC

Резонантна кутија (звучна кутија) појачава звук жица. Њена горња даска је од смрековог дрвета, са изрезаним отворима у облику латиничног слова ф, па се с тога називају ф-отвори. Доња даска- дно, је направљена од јаворовог дрвета. Странице кутије су састављене од шест дужица, на чијим саставима са горњом и доњом даском из унутрашње стране стоје црвени чепови. На горњој дасци се налази кобилица (мостић) – танка дрвена плочица, чија је функција да подигне жице и преноси треперење жица на кутију, а заобљеност горње стране омогућава свирање на свакој жици посебно.

???????????????????????????????     violon3

На доњем крају кутије жице су причвршћене за кордар (држач за жице).

На кутију се наставља врат с горње стране заобљен. Измађу врата и главе се налази праг, дашчица од тврдог дрвета (абонос), која подиже жице од врата.

На глави се налазе четири чивије, а на врху главе пуж. Пуж нема никаквог удела у свирању, већ је ту само из естетских разлога. Чивије су делови којима се жице причршћују и штимују.

Сви гудачки инструменти имају 4 жице које су различите дебљине и дужине (у зависности од величине инструмента). Начин свирања на жицама је следећи:

  • десном руком, помоћу гудала се производе тонови
  • левом руком се жице притискају на врату, тиме се врши њихово скраћивање, а самим тим и промена дужине жице, тј. промена висине тона (краћа жица-виши тон). На врату нема обележених тонова, па се тачност свирања заснива на искуству и изузетном слуху свирача.

У посебним приликама, гудачки инструменти могу да се свирају на начин као трзалачки инструменти-трзањем жица, што се зове пицикато.

Гудачки инструменти су ВИОЛИНА, ВИОЛА, ВИОЛОНЧЕЛО и КОНТРАБАС.

Violina     Viola     Violoncelo     kontrabas

Ова 4 инструмента су настала од старијих инструмената, који су се, такође, свирали гудалом:

viola da braccio     viola-da-gamba     viola d'amore.

Један наш народни инструмент се свира гудалом – ГУСЛЕ.

guslar

Најзначајнији састави гудачких инструмената су ГУДАЧКИ КВАРТЕТ и ГУДАЧКИ ОРКЕСТАР. Такође, у оквиру СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА, гудачки инструменти имају највећу улогу.

Гудачки квартет је састав од 4 гудачка инструмента и то: 2 виолине (прве и друге – свирају различите мелодије), једне виоле и једног виолончела. Најзначајније гудачке квартете написали су Франц Шуберт и Лудвиг ван Бетовен.

Гудачки оркестар је већи извођачки састав у коме учествују сви гудачки инструменти и у коме су, као и у гудачком квартету, виолине подељене у две групе – прве и друге и свирају разлићите мелодије. Убедљиво најпопуларнија дела за гудачки оркестар су „Годишња доба”, Антонија Вивалдија и Менует Луиђија Бокеринија.

Још неке занимљиве композиције за гудачке инструменте:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s