ГВАРНЕРИ породица

Породица Гварнери је чувена породица градитеља виолина из Кремоне, малог града у Италији из XVII и XVIII века. Неки од најпознатијих виолиниста свих времена су свирали њихове виолине – Николо Паганини, Јаша Хајфец, Јехуди Мењухин.

Покретач породичне израде виолина је Андреа Гварнери. Рођен је 1626. године, а преминуо је 07.12.1698. године. Био је шегрт у радионици за израду виолина Николо Аматија. Поред виолина, направио је и неколико изузетних виола.

Andrea Gvarneri

Његов рад наставили су његови синови Пиетро Ђовани и Ђузепе Ђовани Батиста.

Пиетро Ђовани Гварнери је рођен 18.02.1655. године, а преминуо је 26.03.1720. године. Поред тога што се бавио градњом инструмената, бавио се и музицирањем на виолини.

guarneri pietro giovanni

Giuseppe Giovanni Battista Guarneri  Ђузепе Ђовани Батиста Гварнери је рођен 25.11.1666. године, а преминуо је 1740. године. Много више је радио са оцем у изради виолина и захваљујући њему Гварнери виолине су достигле врх виолинског градитељства. Читавог живота се такмичио у квалитету израђених виолина са Антониом Страдиваријусом, још једним чувеним градитељем виолина из Кремоне. Њега су наследили синови Пиетро и Бартоломео Ђузепе.

guarnieri giuseppe giovanni battista

Пиетро Гварнери је рођен 14.04.1695. године, а преминуо је 07.04.1762. године. Већи део живота је провео у Веницији и тамо наставио очев рад. Комбиновао је кремонску технику и венецијанску у градњи инструмената. Његови инструменти су ретки и јако су цењени.

guarneri pietro

Bartolomeo Giuseppe Guarneri  Бартоломео Ђузепе Гварнери је рођен 21.08.1698. године, а преминуо је 17.10.1744. године. Прозван је највећим градитељем виолина свих времена. Био је познат и као Del Gesu (Исус), јер је на етикетама свјих виолина обавезно стављао ознаку ИХС, грчки акроним за Кристограм (монограм Христовог имена). Његове инструменте су свирали највећи виолинисти од његовог времена до данас. један астероид је назван по њему – 19185 Гварнери.

guarneri giuseppe bartolomeo     guarneri giuseppe bartolomeo king joseph

Даља судбина породице Гварнери у градитељству инструмената није толико позната.

Вредност инструмената који потичу из ове породице достиже износе од по неколико милиона или неколико десетина милиона долара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s