ВЕБЕР Карл Марија

5-Carl-Maria-Von-Weber

Карл Марија Вебер (Carl Maria Friedrich Ernst von Weber) је немачки композитор, диригент и пијаниста. Рођен је 18.11.1786. године, а преминуо је 05.06.1786. године.

Веберов отац, био је стриц Моцартове жене. Његова мајка је била оперска певачица.

Радио је као директор опере у Прагу, а управљао је и краљевском опером у Дрездену.

Поред опера, компоновао је духовну музику (мисе), кантате, концерте за клавир, кларинет, фагот, виолончело, хорну, симфоније, камерна дела, композиције за клавир…

Његово најзначајније дело је, убедљиво, опера „Чаробни стрелац”. За ову оперу веже се анегдота, која каже: Да би се уверио у квалитете своје опере, Вебер, је након завршетка стварања ове опере, партитуру послао свом савременику, кога је изузетно ценио, Лудвигу ван Бетовену. Бетовен је одговорио да Вебер не треба више никада да напише ни једну оперу. Мислећи да опера није добра, Вебер се није ни трудио да своје дело понуди некој оперској кући на извођење. Након неколико година, када су се њих двојица први пут срели, Вебер није могао да издржи, а да не пита Бетовена да ли је његова опера заиста била тако лоша, на шта се Бетовен изненадио и прокоментарисао како до сада није чуо да се опера игде изводи. Када му је Вебер рекао, да му је управо он саветовао да више никада не пише опере, Бетовен му је одговорио: Да, али зато што је опера изузетна и нема шансе да икада више напишете нешто тако добро. Након тога ова опера је извођена пуно пута и редовно доживљавала невероватне успехе.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s